čtvrtek 26. dubna 2018

Kuchyně na Estrade Real

Na brazilskou kuchyni jsem se dost těšil a hodně jsem si od ní sliboval, nicméně skutečnost daleko předčila moje očekávání.
Určitě by sem neměl jezdit vegetarián, kousky masa jsme objevili i v mrkvovem salátu. Na mase, zelenině a fazolich ostatně celá místní kuchyně stojí.
Ale popořádku.
Snídaně: je součástí ubytování a až na jednu výjimku (ten hostel jsme překřtili na "U lakome báby") je mimořádně bohatá. Mnoho různých babovek, buchet a dalších sladkostí, k tomu hromada ovoce (melouny, banány, ananas, jablka, papaja...), několik druhů sýru (zejména místní kravsky je vynikající) a samozřejmě i šunka. K našemu překvapení nebývají vajíčka. Džusy z čerstvého ovoce se připravují přímo v mixéru.
Na oběd se nejčastěji zastavujeme v samoobsluhach (používají tady anglický název self servis). Je to systém rautu, kdy si sami nabirate z mnoha různých nadob a přidáváte si dokud chcete. Mísy jsou umístěny v nádrži s horkou vodou na plotně, pod kterou se dokonce někdy topí i dřevem.
A co v těch nádobách je? Fazole, většinou 2-3 druhy, také fazolova pasta. Rýže, někdy více druhů. Dušená zelenina - dýně, hrášek, mrkev, cukety, jakýsi bambus, květák, brokolice, papriky... Maso, často 3 druhy na více způsobů: hovězí, vepřové, ryby, vše v různých úpravách, také klobásy, škvarky a prasečí kuzicky, někdy i řízky, steaky a žebra.
A abych nezapomněl na studený pult: saláty ze všeho možného, kukuřice, červená řepa, cibule, papričky, rajčata, zelený salát a spousta dalsi zeleniny.
V dražších restauracich i soudek s cachacou (což je místní třtinová palenka, viz předchozí Daviduv příspěvek) bez omezení konzumace. Ale vždy je součástí menu káva. 
A kolik to stojí? Nejlevnější (ale přesto skvělý) byl za 75 Kč, nejdražší (ale už hodně luxusní) za 340 Kč.
K veceri si lze vybrat mezi různými variantami, od grilovaneho špízu na ulici (ale vždy skvělého) až po lepší restaurace. Na zapiti si můžete vybrat z několika druhů piva, ale je zde běžně dostupné vynikající chilske víno. A dobrutka před spaním je caipirinha, což je vynikající míchaný nápoj z cachaci, limetek a ledu. 

Dobrou chuť! 


Žádné komentáře:

Okomentovat